wo 22 januari 2020

Mindfulness

Locatie: 
 De Schakel
Tijdstip: 
 19.30 uur
Prijs: 
 € 7,-

MINDFULNESS: een praktische
oefening in meditatie
door Peter Kortekaas

Aandachttraining mag zich verheugen in een grote belangstelling. Aandachtgerichtheid – in het Engels ‘Mindfulness’ – richt zich op wat zich voordoet in het nu, dit moment, zonder te oordelen. Wat houdt dit in? Gedachten en gevoelens beïnvloeden elkaar voortdurend en bepalen vaak ons doen en laten. Aandachttraining is het hiervan bewust worden en vervolgens leren omgaan met gedachten die ons onvrij maken.
Mindfulness wordt breed toegepast in de hulpverlening bij depressies, stress, bij vermoeidheidsklachten en verslaving. Maar eigenlijk is deze training ook heel geschikt voor het ‘gewone’ leven. Daarover gaat het op deze avond. Want bij De-3-weg gaat deze meditatievorm vooral over levenskunst: om het bereiken van een oordeelloze levenshouding. Niet alleen in de omgang met je eigen gedachtewereld, maar ook in je verhouding met dátgene wat zich in jouw leven voordoet en hoe jij je verhoudt met je levensvisie en je geloof in God. Leven-in-aandacht zou je kunnen omschrijven als een zachtmoedige relatie die je aangaat met wat zich voordoet in je leven. Kunnen we daarin de leiding van God ervaren? En hoe verhoudt die leiding zich met de positieve, maar ook pijnlijke, aspecten van het leven? Dat is niet alleen een weg van acceptatie, maar vooral van hoop, vertrouwen en geloof. 

Deze avond staat in het teken van een kennismaking met ‘Mindfulness en Levenskunst’. We gaan concreet allerlei oefeningen doen. Ook als u niet gewend bent te mediteren, bent u van harte welkom.

Over Drs. Peter Kortekaas:
Peter heeft een praktijk voor therapeutische, individuele hulpverlening en geestelijke begeleiding in Zuidwolde (Dr). en is werkzaam bij De 3 weg, voor zin, ziel en zorg, in Hardenberg. De therapieën leggen een relatie tussen de concrete levensvragen van mensen en datgene wat zij ervaren als God, 'het hogere', hun levensvisie. Peter is tevens docent ‘Geestelijk Begeleiding’ aan de Academie voor Geesteswetenschappen. . 

 

terug